joi, 4 februarie 2016

Concediu in Egipt



               Ce reprezinta Egiptul pentru mine ? Pentru mine Egiptul reprezinta marea evadare. Papa Shenouda al III-lea afirma despre Egipt: “Egypt is not a country we live in but a country that lives within us”. Desi este destul de greu sa ajungi in Egipt fara ajutorul unei agentii de turism, eu am reusit. Am reusit deoarece aveam un prieten egiptean care m-a invitat sa locuiesc la el pentru o perioada nedeterminata de timp. Bine inteles ca am avut o perioada limitata din cauza locului de munca.
          Timp de o saptamana aveam sa calatoresc in Egipt. Mi-am facut bagajele si am pornit in calatoria spre tara care m-a intampinat asa cum ma asteptam, cu soarele care a infierbantat nisipul auriu. Cand ajungeti in Egipt peisajul e primul care va face inima sa bata puternic. Bombardat de imagini cu vechea civilizatie, m-am intalnit cu prietenul meu in fata Muzeului Egiptean din Cairo. Am ajuns la muzeu intr-o ora si 23 de minute datorita traficului foarte aglomerat. Prietenul meu avea sta in apropiere de muzeu si am reusit sa duc toate bagajele si sa ma echipez pentru expeditie foarte rapid.
         Am inceput vizita la Muzeul Egiptean din Cairo. Acolo am vazut foarte multe artefacte si faimoasa Masca a lui Tutankamon. Acea masca este construita in intregime din aur galben si albastru iar aceasta ilustreaza bogatia Egiptului la fel ca si celelalte artefacte. In trecut o mare parte din mormintele faraonilor au fost jefuite de talhari. Imaginati-va cate astfel de masti ar fi putut fi in acest moment alaturi de masca tanarului faraon.
        Dupa ce am vazut toate camerele din Muzeu, m-am dus la un faimos restaurant din centrul capitalei unde am mancat specialitati locale precum hummus si falafel. Tot la acest restaurant am baut un ceai foarte aromat numit la fel ca si capitala, Cairo.
        A doua zi am pornit in vizita intregului tinut. Am vizitat piramidele de la Giza. Marea Piramia a faraonului Keops m-a speriat deoarece este colosala. Daca stau sa ma gandesc, acea piramida a fost ridicata in cinstea tuturor egiptenilor, nu doar a faraonului Keops.
        Dupa ce am vizitat piramidele si Sfinxul, am decis sa mergem cu feribotul dealungul Nilului pentru a ajunge la Abu Simbel. Mereu mi-am dorit sa ajunge la Marele Templu de la Abu Simbel si visul meu a devenit realitate. Dupa ce am facut mai bine de 100 de fotografii cu templul si am atins piatra sculptata in urma cu peste 2000 de ani, ne-am intors la malul Nilului pentru a astepta feribotul.
        Din Abu Simbel am pornit spre Nordul Nilului pentru a ajunge la Luxor. Ajuns acolo am fost din nou uimit de arhitectura templului. Nu vreau sa imi imaginez cati sclavi si-au pierdut viata incercand sa ridice aceste cladiri. Aceste cladiri au rezistat sute de ani si cu siguranta vor rezista in continuare deoarece sunt cele mai evidente ramasite ale trecutului.
           Am stat o noapte in Luxor am pornit spre Valea Regilor pentru a vedea mormintele faraonilor. Stiam de la inceput ca unele morminte sunt inchise pentru vizitatori si inteleg de ce. Picturile din interiorul mormintelol sunt de nedescris. Din cate stiu in mormatului faraonului Seti I-deschis doar pentru egiptologi celebri- culoarea originala nu a fost afectata de mana omului. Sunt fericit ca am reusit sa vad o parte buna din celelalte morminte. Cel mai bine conservat este cel al lui Tutankamon intrucat acesta a fost descoperit de Howard Carter si nimic nu a fost atins de talhari.
           La finalul calatoriei am plecat fericit din Egipt. Nimic nu se poate egala cu o excursie in aceasta tara. Peisajul, istoria, cultura si conservarea trecutului m-au impresionat pana la extraz. Cu siguranta ma voi intoare in Egipt pentru a vizita toate urmele civilizatiei stravechi.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu