luni, 25 iulie 2016

Ce este depresia postnatala si cum se trateaza?

Depresia postanatala, cunoscuta si ca depresia dupa nastere reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni psihice ale femeii. Cu toate acestea, o astfel de conditie poate aparea si la barbati, insa aceste cazuri sunt mai rare. Majoritatea persoanelor sunt de parere ca dupa nastere, mamele sunt cele mai fericite si ca dupa cele noua luni de asteptare, in sfarsit totul e perfect. 

Chiar daca sarcina si nasterea au decurs asa cum trebuia, iar copilul si mama sunt sanatosi, exista sanse mari sa apara depresia postnatala. Sentimentele de vinovatie, de neputinta, starile de tristete fara motiv sau plansetele tot mai dese ar trebui sa trimita orice proaspata mamica la un consult de specialitate.

Ce este depresia?
Trebuie precizat inca de la inceput ca depresia postpartum este o afectiune des intalnita in ultimii ani, iar tratamentul pentru vindecare este in principiu unul de scurta durata si nu necesita medicamentatie. Insa cum fiecare caz in parte este diferit, medicul specialist este cel mai in masura sa puna diagnosticul corect si sa stabileasca tratamentul potrivit.

Desi la prima vedere nu pare o tulburare psihica serioasa sau care sa necesite tratament, depresia dupa nastere se poate agrava si nu se poate vindeca de la sine. O mare parte dintre femei resimt imediat dupa nastere o stare de tristete care nu are nici un temei si care trece in urmatoarele zile. Aceasta stare de melancolie, de tristete este denumita baby blues si poate fi insotita de stari alternative de bucurie, neliniste, planset sau sentimente de copleseala. Numarul femeilor care se confrunta cu baby blues este unul destul de mare, mai mare decat femeile care nu se confrunta cu aceasta problema. 

Simptomele unei depresii postnatale dureaza mai mult de doua saptamani si de cele mai multe ori se agraveaza, afectand chiar si activitatile de zi cu zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu